Indul a Momzee ingyenes webinar-sorozata, az Úton Veled. Tarts velünk! Érdekel ›

4 dolog, amit nem tudtál a várandósság testi oldaláról

Folyamatok a várandósság alatt

A várandósság alatt rengeteg folyamat zajlik, testi és lelki szinten egyaránt. Van olyan is, ami fel se tűnik, és van, amit mindenképpen érzékelünk. Ó, azok az erőteljes babarugdosások a pocakban! Pár érdekes testi változást hoztunk ebből az időszakból! 

A relaxin hormon – irány a lazaság! 

A várandósság során sok hormon segíti a baba növekedésének, majd pedig a szülésnek a folyamatait: ezek közül a relaxin nevű hormonról kevesebb szó szokott esni. Ahogy a neve is mutatja, az ellazulásban játszik szerepet. Ahhoz, hogy a testünk helyet tudjon teremteni egy növekedő, több kilós magzatnak, a magzatvíznek és a placentának, a környező izmoknak, inaknak engedniük kell. A relaxin hatására lazulnak a várandós testben az izmok, inak, ízületek, különösen a medence tájékán, a szüléshez közeledve pedig segíti a méhnyak puhulását és megnyílását.  

Kis petesejtként egy részed ott volt a nagymamádban

Egy kis időutazásra hívlak: nem máshova, mint a nagymamád pocakjába! Mikor édesanyád magzatként a nagymamád pocakjában nőtt, majd onnan megszületett, már az egész petesejt-készlete kifejlődött. Évtizedekkel később egy szunnyadó petesejt megérett, útnak indult, és abból születtél meg! Így a létezésed alapja már jóval a te születésed előtt a világban jelen volt, járt-kelt édesanyád testébe rejtve. 

A babád már a pocakban érez ízeket

Igen, egy kicsit a káposztás tésztát is. Ugyanis a magzatvízbe nemcsak vitaminok, zsír- és fehérjemolekulák jutnak be, hanem az ízekért felelős molekulák egy része is. Ezáltal a babád megszokja és megtanulja, hogy milyen ízek várják őt a pocakon kívül: ezzel is készülve a születés után, a környezetben elérhető “menüre”. Ezért is érdemes kiegyensúlyozottan, mindenféle ízekben gazdagon táplálkozni várandósság alatt, hisz a babánk egy kicsit velünk kóstol!

Agyi változások

Nemcsak hormonális, időszakos változások történnek a női testben várandósság alatt, hanem van olyan szervünk, aminek a felépítése – bár kis mértékben -, de hosszabb távon megváltozik. Ez a szerv pedig az agyunk. Talán furcsán hangzik, hogy az agy is átalakulhat: ám pár éve egy holland kutatásban ezekre az eredményekre jutottak. Teherbeesés előtt álló nők agyát vizsgálták meg MRI-készülékkel még a várandósság előtt, a szülés után és a szülés után két évvel. Ezeknek a nőknek az agya változott a várandósság hatására: különösen azokon a területeken, melyek a szociális interakciókért, illetve más gondolatainak, belső állapotainak feltérképezésért felelnek. Ha belegondolunk, ezekre a képességekre friss anyaként nagy szükségünk van. Előttünk van a pár napja/hete született kisbabánk, és ránk van utalva, hogy kitaláljuk a szükségleteit, segítsünk neki beleszokni ebbe a kezdetben nagyon hideg és fényes világba.

Ha kismamaként tovább olvasnál a várandósság, a szülés és a gyermeknevelés témáiban, nézz körbe a blogon!

Ajánlom másnak is!

Hasonló cikkek

Értesülj első kézből!

Keresés