Indul a Momzee ingyenes webinar-sorozata, az Úton Veled. Tarts velünk! Érdekel ›

5 + 1 érv a mosható pelenka mellett

Stacks of disposable diapers and modern diapers together

A gyereknevelésben legtöbbször nincs egyetlen és tökéletes út, hisz rengeteg ötlet, módszer és megközelítés közül választhatunk. Így van ez a pelenkázás területén is: az elmúlt évtizedben az eldobható pelenkák mellett új lehetőségek is megjelentek: a mosható pelenka és az EC (elimination communication). Most az előbbit szeretnénk Neked részletesen bemutatni, hogy egy átfogó képet kapj a mosipelus gyakorlatáról.

Hogy is néz ki egy mosipelus?

Két fő rétege van: a külső, vízzáró réteg, mely nem engedi át a nedvességet és belső nedvszívó rész. Mindkét rétegből különböző fajták, típusok vannak, a vízzáró réteg készülhet poliuretánból (ezek a színes, mintás fajták) vagy épp gyapjúból is. A nedvszívó betétek pedig pamut, műszálas, kender vagy épp bambusz kivitelben is megtalálhatóak. A mosható pelenkák típusairól bővebb információt ebben a cikkünkben találsz: Ismerd meg a mosható pelenkák típusait!

Miért is érdemes kipróbálni a mosható pelenkázásba? Mik az előnyei?

  1. Kevesebb szemét. Az interneten kering egy meglehetősen ijesztő kép, hogy hány eldobható pelenkára van szüksége egy gyereknek a szobatisztaság eléréséig, szinte egy szobányi kupac van a képen(itt láthatod). Ezt a rengeteg szemetet a mosipelus használatával mind elkerülhetjük.
  2. Pénztárcabarát. A kezdeti beruházás ugyan nagyobb költség, ám utána akár több gyereket is kiszolgálhat egy készlet, illetve később el is adhatjuk. (Nagyon pezsgő Facebook-csoportok vannak a témában, ahol lehet adni-venni.) Hetente körülbelül két extra mosást érdemes bekalkulálnunk a költségekbe.
  3. Természetes anyagok. A mosható pelusnál alaposan megválogathatjuk, hogy milyen anyagokkal érintkezik kisbabánk bőre: a legtöbb gyártó biopamutból is készít belső, nedvszívó részt.
  4. Erősíti a testtudatosságot. Ez a pont talán meglepő lehet, ám a mosható pelenkában a babák jobban érzik, hogy pisiltek, kakiltak. A mosható pelenka belső rétege magába szívja a pisit, ám a babák továbbra is érzik a nedvességet és ezzel megtanulják, hogy ha elengedik a záróizmaikat, akkor pisilni fognak és nedves lesz a pelenka. Ez nekünk, felnőtteknek magától értetődő, de kisbabaként a „pisiltem, ezért nedves a pelenka” összefüggését még meg kell tanulnunk. Sok mosható pelenkás baba meglehetősen korán, másfél, kétéves kora körül részben vagy teljesen szobatisztává válik.
  5. Kényelem. Talán nem ez a szó jut eszünkbe először, ám ha belegondolunk, egy jól felépített mosipelus készlettel sose fogynak ki otthon a pelenkák.


    +1 Gyönyörű színes, mintás csomag a babapopón. Ez a pont magáért beszél. 😊

Ajánlom másnak is!

Hasonló cikkek

Értesülj első kézből!

Keresés