Indul a Momzee ingyenes webinar-sorozata, az Úton Veled. Tarts velünk! Érdekel ›

A negyedik trimeszter

„Negyedik? Trimeszterből csak három van, nem?” – gondolhatja rögtön olvasónk magában. A várandósságot három részre osztó trimeszterekből valóban három létezik: mind a saját jellegzetességeivel, örömeivel, esetleg kevésbé könnyű pillanataival. A negyedik trimeszter elnevezés Dr. Harvey Karp amerikai gyerekorvos tollából származik: az újszülött baba és családjának első 12 hetére vonatkozik. 

Magzat a világban

Dr. Karp szerint az emberbabák egyszerűen túl korán, éretlenül jönnek a világra, ezért ebben az első három hónapban érdemes lenne úgy tekinteni a frissen érkezett családtagra, mint egy magzatra a pocakon kívül. Ebben az első, érzékeny időszakban a kisbabának rengeteg változáshoz kell alkalmazkodnia: ekkor indul meg a szervezetében egy sor testi folyamat, csak egy ezek közül például a saját tüdőn keresztül való légzés. A tápanyag sem olyan könnyen elérhető, mint a pocakban a köldökzsinóron keresztül: szopizással és az emésztés munkájával kell a babának „megszerezni” a betevőt. A méh sötét, meleg, nedves, ringó környezetéből megérkezik egy világos, hidegebb, száraz és néha mozdulatlan világba. Ha becsukjuk a szemünket, és egy pillanatra elképzeljük, hogy mekkora változáson megy át egy újszülött baba, átérezhetjük a helyzetét: sok energiát, alkalmazkodóképességet és bizalmat kíván az új helyzetbe való megérkezés. 

Mire van ilyenkor szüksége egy kisbabának?

Ökölszabályként azt mondhatjuk, hogy ebben az időszakban segít a babáknak, ha hasonló környezetet teremtünk, mint amit a méhben is átéltek. De hogyan is néz ez ki a mindennapokban? A felsorolásban öt lehetőséget olvashatsz, melyek megkönnyíthetik a baba számára a negyedik trimeszter időszakát.  

  • Igény szerinti szoptatás vagy tápszeres etetés. A pocakban a köldökzsinóron keresztül folyamatos ellátásban részesült a kisbabánk. Ezt a pocakon kívül az igény szerinti szoptatás tudja neki biztosítani, mely során olyan sűrűn szopizhat, ahogy megkívánja. Idősebb generációktól még elhangozhat tanács az időre szoptatásról, bizonyos óránként való etetésről. Ám – ahogy láttuk a fenti bekezdésekben is – ez nem illeszkedik a baba igényeihez. (Csöndben érdemes feltenni magunknak a kérdést, hogy tudnánk-e felnőttként egy ilyen szigorú étrendet betartani, nasik nélkül? Szerintem a legtöbbünk válasza, hogy igen nehezen. Így újszülöttektől pedig főleg nem elvárható.)
  • Hordozás. A testünkön, eszközben való babahordozás különösen hasonlít a méhbeli élményekre: körülölel egy megtartó anyag, közvetlen kapcsolatban van a baba a hordozójával, érzi a szívverését, bőrének melegét. A járás ritmikus élménye pedig gyakran ellazítja a kisbabákat (és nagyobbakat egyaránt). A hordozás egyik érdekes előnye, hogy a baba közel az arcunkhoz, a mi magasságunkból fedezheti fel a világot. Ha pedig elfáradt a világ ingereitől, hozzánk bújva álomba tud merülni. Gyakori tapasztalás újszülötteknél, hogy akár a hordozás első tíz percében elalszanak.
  • Ringatás, hintázás. Csakúgy, mint a hordozás lehetőségénél, itt is segítségünkre van a ritmikus mozgás megnyugtató hatása: történjen ez karban, vagy épp hintában.
  • Esti fürdő puha fények mellett. Egy átlagos háztartásban gyakran a fürdőszobában szokott a legerősebb világítás lenni. Ám az újszülött kisbaba fürdetésénél érdemes kipróbálni, hogy tompított fényeket, akár gyertyafényt készítünk elő ehhez a rituáléhoz.
  • Bőr-bőr kontaktus. Egyre többet lehet arról hallani, hogy milyen fontos a megszületés utáni aranyórák során az édesanya és a baba közötti bőr-bőr kontaktus, vagy ha az anya valamilyen okból nem elérhető, akkor az édesapával töltött szőr-bőr kontaktus. Ám a bőr-bőr kontakt az első hetekben, hónapokban is nyugodtan a mindennapok része lehet, akár az esti rutinba belefűzve. A babán érdemes csak egy pelenkát hagyni és együtt, meztelen mellkassal összebújni a takaró alatt, magunkba szívva babánk bőrének, fejének illatát, gondosan elraktározva az érzést a következő 20-25 évre.

Talán úgy érezhetjük, hogy a babánk életének első három hónapja egy frusztráló kételyekkel és kialvatlansággal teli, ám egyúttal gyönyörű pillanatokkal is tarkított, gyorsan elröppenő időszak. Ebben az fázisban mi vagyunk a babánk élettere, ránk, a jelenlétünkre van szüksége, hogy lassan kinyílhasson, és bizalommal elkezdhesse felfedezni ezt a színes, izgalmas világot maga körül. 

Hogyha több tartalomra, tudásra és tippre vagy kíváncsi, nézz körül online kurzusaink között, melyeket ide kattintva érhetsz el!

Ajánlom másnak is!

Hasonló cikkek

Értesülj első kézből!

Keresés