Indul a Momzee ingyenes webinar-sorozata, az Úton Veled. Tarts velünk! Érdekel ›

A várandósság első jelei

A fogantatás pillanatától kezdve a női szervezet csodálatos átalakuláson megy keresztül. A megtermékenyülést követő két hét után, körülbelül 4 hetes terhességi kortól kezdődően észlelhetők az áldott állapot első jelei. Ezek a tünetek egyénenként rendkívül változatosak lehetnek, és emberfüggő az is, hogy kinél mennyi ideig, és milyen intenzíven jelentkeznek. Vegyük sorra a várandósság legeején tapasztalt jeleket!

Amikor gyanakodhatsz: kimaradt menstruáció

A menstruáció késése vagy esetleges kimaradása számos ok miatt bekövetkezhet. Terhességi teszttel azonban megbizonyosodhatsz róla, hogy valóban várandósság áll -e ennek hátterében. A legtöbb teszt a megtermékenyülést követő 10-14. napon már képes kimutatni a terhességet. Enyhe pöttyöző vérzés, esetleg gyenge görcs a peteérést követő 10-14. napon szintén árulkodó jel lehet, utalhat az embrió beágyazódására. A tesztelést célszerű a reggeli első vizeletből végezni, hiszen ilyen magasabb a HCG-koncentráció. Amennyiben a teszt negatív, de továbbra sem jelentkezik a menstruáció, érdemes a tesztet megismételned, és felkeresned az orvosod, hiszen a menstruáció elmaradása mögött számos más ok is állhat. 

Érzékeny, duzzadt mellek

A fogantatást követően a szervezetedben hormonális változások indulnak be, melyek hatására melleid érzékennyé válhatnak és megduzzadhatnak. A terhesség korai szakaszában tapasztalt feszülés az esetek többségében az első pár hetet követően enyhül, ahogy a tested alkalmazkodik a hormonális változásokhoz. 

Émelygés, hányinger

A terhes anyák 70-80%-a által tapasztalt rosszullét leggyakrabban csak a 6-7. héttől kezdődően tapasztalható, és körülbelül a 12-14. hétig tart. Legtöbbször reggeli rosszullétként hivatkoznak rá, ám valójában a nap bármely szakaszában előfordulhat. A tünetek gyakorisága, intenzitása természetesen ebben az esetben is teljesen egyedi – vannak olyanok, akik egyáltalán nem tapasztalnak émelygést, hányingert, míg mások már egész korán, vagy akár a várandósság teljes ideje alatt is időről időre találkoznak ezekkel a tünetekkel.

A terhesség során gyakran változik az ízlés is. Ne lepődj meg, ha érzékenyebbé válsz egyes szagokra, illatokra, esetleg olyan ízeket és ételeket kívánsz meg, melyeket korábban kifejezetten kerültél. Bár ezek a tünetek kellemetlen kísérői az első trimeszternek, valójában egy összehangolt védőmechanizmus részét képezik. A terhességi rosszullét valószínűleg evolúciós okokra vezethető vissza. Célja, hogy védje a terhes anyát és a fejlődő embriót olyan ételektől, melyek romlottak vagy mérgezőek lehetnek. Ennek a folyamatnak kiemelt jelentősége van abban az időszakban, mikor a magzat minőségi fejlődése lezajlik, azaz a sejtek differenciálódnak, és szövetekké, majd szervekké fejlődnek. A terhesség 18. hetét követően a legtöbb kismama tünetei enyhülnek, ekkorra már a magzat is kevésbé kiszolgáltatott ezeknek a hatásoknak.

Fáradtság, kimerültség

A várandósság során testedre nem kisebb feladat hárul, mint egy apró emberi lény óvása, táplálása, amihez tested minden erőforrására szükséged lesz. Hormonális és lelki változások egész sora – emelkedett ösztrogén és progeszteron szint, alacsony vérnyomás, fokozott vérellátás, reggeli hányinger, az alvási szokások megváltozása – járul hozzá, hogy a szokásosnál fáradtabbnak érzed magad. A terhesség során tapasztalt fáradtság teljesen normális, főleg az első és a harmadik trimeszterben tapasztalt tünet. Törekedj arra, hogy legalább napi 7-8 óra pihentető alvásban legyen részed. Ha van rá lehetőséged, és úgy érzed, segít, akár napközben is beiktathatsz rövid pihenőket.

Gyakori vizelési inger

Terhesség során hormonális és keringésfiziológiai változások is történnek a testedben. Megnő a keringő vér mennyisége a szervezetedben, melynek köszönhetően a vesékre is nagyobb terhelés hárul. Ezért is érezheted, hogy gyakrabban kell meglátogatnod a mellékhelyiséget.

A hormonális változások indukálta tünetek természetesen mindenkinél máshogy jelentkeznek. A fentieken kívül tapasztalhatsz hangulatingadozást, érzelmességet, puffadást, székrekedést. Fontos kiemelni azt is, hogy ezek nem kizárólag a terhességre jellemző tünetek, és vannak, akik a fentiekből semmit sem tapasztalnak a terhességük során. Biztos eredményt minden kétséget kizáróan a pozitív terhességi teszt és az orvosi vizsgálat nyújthat.

Szeretnél nyugodtan és magabiztosan készülni a szülésre? Alapozd meg a jó szülésélményt már a várandósság alatt a Szüléshez vezető út című kurzusunkkal: https://momzee.hu/kurzusaink/a-szuleshez-vezeto-ut/

Ajánlom másnak is!

Hasonló cikkek

Értesülj első kézből!

Keresés