Ismerd meg a mosható pelenkák típusait!

Három mosható pelenka szárítókötélen

Ha pelenkázásról van szó, az idősebb korosztály szeme előtt talán a 40 évvel ezelőtt használt gumibugyi és a biztosítótűvel összecsatolt tetrapelenka képe jelenik meg, no és a fáradságos mosás, szárítás. Ám a napjainkban kapható mosható pelenkák sokkal kényelmesebbek, praktikusabbak az elődeiknél. Rengeteg fazon, anyagtípus és minta közül választhatjuk ki azt, amelyik a babánkhoz és az életstílusunkhoz leginkább illik. Milyen előnyei vannak a mosipelusnak: másik cikkünkből megtudhatod – https://momzee.hu/5-1-erv-a-moshato-pelenka-mellett/

A mosható pelenkázás alapvetése, hogy kell egy vízzáró külső- és egy nedvszívó belső réteg. Lényegében ennyire egyszerű! Természetesen a külső és a belső rétegek között, és ezek kombinációjában is sokféle típus létezik.

Mosható pelenka külsők

A legelterjedtebb a poliuretánból (PUL, PUR, TPU) készült külső réteg. Ezek gyakran többméretesek: azaz az elején található patentok segítségével a kicsi babától kezdve egészen a totyogó méretére is tudjuk állítani. Nedvszívó betétekkel kombinálva az egyik legpraktikusabb mosható pelenka rendszer. Ha a külső nem lett például kakis, akkor napközben elég csak a betétet cserélni, majd a nap végén mosásba tenni a külsőt is.

Mosható pelenka belsők

Ha már megvan a külsőnk, akkor szükség van egy belső nedvszívű rétegre is: ez lehet egy nedvszívó betét (biopamut, műszálas, kender vagy bambusz), pamut prefold (téglalap alakú, több rétegben összevart pelenka), nadrágpelenka, vagy akár a jól bevált tetrapelenkát is könnyedén rögzíthetjük egy kis háromágú pelenkacsattal, a Snappivel.

Zsebes pelenka

Ennél a típusnál a vízzáró réteg fölé egy „zsebet” varrnak, ahova a nedvszívó betétet helyezhetjük: egyet, vagy akár kettőt is, ha nagyon fel szeretnénk turbózni. A zsebes pelenka előnye, hogy a betét nem mozdul el benne, illetve előre „betölthetjük”, és így könnyedén használhatják például a nagyszülők.

All in One

Ahogy a neve is mutatja, ennél a fajtánál minden egybe van varrva: a vízzáró külső réteg és a belső betét. Előnye, hogy nagyon praktikus, hátránya viszont, hogy pisi esetén is az egészet cserélni, mosni és szárítani kell a következő használatig. Praktikus lehet utazásnál, vagy ha valaki nem szeretne bíbelődni a betétekkel.

All in Two vagy Snap in One rendszerek

Ezek hasonlóak az All in One felépítéséhez, viszont a patenttal rögzített betétet el lehet távolítani a pelenkakülsőből. Kedvünk szerint tehetünk bele egy vagy két betétet is.

Csónakos pelenka

Ennél a fajtánál a pelenka külsejébe PUL anyagból egy „csónakot” varrtak, mely a betétet és a vízzáró részt képezi. Ebbe a csónakba helyezhetjük a betétet, mely lehet mosható, vagy akár ehhez a típushoz kifejlesztett lebomló eldobható betét. Előnye, hogy a legkisebb csomagot a csónakos pelenkák képezik a babapopsin, ám hátránya, hogy viszonylag költségesek és fix méretben kaphatóak, azaz a baba növekedésével nagyobb méretűt kell majd vásárolnunk.

Gyapjú

Végül pedig a legtermészetesebb anyagú pelenkakülsőt vesszük sorra, mely több szupererővel is rendelkezik. Jól szellőzik, természetes módon vízzáró, csak akkor kell kíméletesen kimosni, ha kakis lesz (egyébként elég a szellőztetés). Természetesen ebbe a pelenkakülsőbe is kell egy nedvszívó réteget tennünk. Snappi csattal összefogott prefold, tetra vagy épp a nadrágpelenkák is szuperül illenek hozzá. A gyapjú külsőket több formában is megtalálod: tépőzáras külsőként, vagy felhúzható kisnadrágként egyaránt.

Most lehet, hogy kavarog a sok információ a fejedben: prefold, PUL külső, zsebes? Nyugodtan lazíts, a mosható pelenkázás nem egy verseny, hanem egy lehetőség babánk gondozására. Nem kell száz százalékosan átállni rá, akár csak részben is kiválthatod az eldobható pelusokat. Ha pedig nagyobb elköteleződés nélkül szeretnél belevágni, akkor több oldalon is tudsz mosható pelenka csomagot bérelni, ezáltal megtalálhatod, hogy melyik fazon passzol leginkább a babádhoz és az életviteledhez.

Ajánlom másnak is!

Hasonló cikkek

Értesülj első kézből!

Keresés