Milyen sorrendben bújnak ki a tejfogak?

The first babies teeth. The lower front teeth (the lower central incisors). Teething

A kisbabák rohamosan fejlődnek az első hónapokban: szülőként nagy öröm látni, ahogy a babánk fokozatosan elsajátítja a különböző mozgásformákat, és elkezdi felfedezni a környezetét. Figyelme, kapcsolódási képessége is óriásit változik: egy folyton alvó újszülöttből kíváncsi, tettre kész babává válik. Testileg is erősödik, fejlődik: ebben a folyamatban fontos szerepet kap a fogzás elindulása, mely során lassan kinőnek a tejfogak.

Bár az állkapocsban korábban is mozgolódásnak indulnak a fogkezdemények, ám az ínyen átbújni általában a 6 és 10 hónap között szokott az első fogacska. Lehet, hogy több tünet is kíséri, de az is lehetséges, hogy csak a kanál, pohár koccanásából vesszük észre, hogy babánk új fejlődési mérföldkőhöz érkezett. A fogzási tünetek megjelenése és mértéke eltérő lehet minden babánál.

Körülbelül a harmadik életévre jelenik meg mind a 20 tejfog, melyek az óvodás kor végén kezdenek kiesni és helyet adni az állandó fogazatnak.

A tejfogak a legtöbb esetben egy bizonyos sorrend alapján jelennek meg:

Alsó fogsor

  • középső metszőfog: 6-10 hónapos kor között
  • oldalsó metszőfog: 10-16 hónapos kor között
  • szemfog: 17-23 hónapos kor között
  • első őrlőfog: 14-18 hónapos kor között
  • második őrlőfog: 23-31 hónapos kor között

Felső fogsor

  • középső metszőfog: 8-12 hónapos kor között
  • oldalsó metszőfog: 9-13 hónapos kor között
  • szemfog: 16-22 hónapos kor között
  • első őrlőfog: 13-19 hónapos kor között
  • második őrlőfog: 25-33 hónapos kor között

Honnan tudhatjuk, hogy babánk fogzik?

Ha azt látjuk, hogy babánk ínye duzzadt, állandóan rágcsálja a játékait, illetve annyit nyáladzik, hogy nem győzzük a kis nyálkendőt cserélgetni, akkor valószínűleg babánknál egy újabb fog bukkan elő hamarosan. A fogzásnak lehetnek más tünetei is: nyugtalan alvás, sírás, étvágytalanság, hasmenés vagy épp híg széklet, általános nyugtalanság, kipirosodott bőr az arcon mind utalhat a fogzásra.

A fogzás szimmetrikusan történik: azaz a fogsorban az azonos típusú fogak egy időben jelennek meg. Így, ha például a jobb alsó szemfog már kibújt, akkor számíthatunk rá, hogy hamarosan a bal alsó szemfogat is megláthatjuk babánk szájában. Az őrlőfogak járnak általában a legnagyobb fájdalommal és kellemetlenséggel – méretükből adódóan.

Az első fog megjelenésétől érdemes elkezdeni a fogak ápolását, tisztán tartását, részben azért is, hogy babánk már a kezdetektől hozzászokhasson a fogmosás élményéhez és rendszerességéhez.

Forrás: healthline.com

Ajánlom másnak is!

Hasonló cikkek

Értesülj első kézből!

Keresés