Mozgás a várandósság alatt – 5 tanács hozzá!

mozgás, várandós egy jógamatracon a természetben, mosolyogva simítja a pocakját

A testünk mozgásra termett: járásra, futásra, úszásra, táncra. A mindennapi mozgás feltölt minket, kiegyensúlyozza az anyagcserénket, hormonháztartásunkat, és erősíti az izomzatunkat, melyre várandósan is szükségünk van.

Maga a szülés egy kemény fizikai megerőltetés: angolul ezért a vajúdást ’labour’-nek, azaz munkának nevezik. Ahogyan egy maraton lefutására, úgy a szülésre is érdemes edzetten készülni. Kutatások szerint a várandósság alatti rendszeres, heti 2-5 alkalommal, 30-60 percen át végzett fizikai aktivitás csökkenti a vetélés, koraszülés, valamint a várandósság alatti cukor- és vérnyomásproblémák megjelenésének esélyét. Mozgás alatt ne csak a komoly sportteljesítményekre, kemény edzésekre gondoljunk, hanem az örömből, élvezetből végzett gyakorlatokra is!

Ezért nézzük át, hogy mire érdemes figyelni a várandósság alatt végzett sportoknál!

  • A várandósság egy természetes, legtöbbször egészséges folyamat, így – orvosi ellenjavallat hiányában – nem szükséges drasztikusan változtatni az életvitelünkön. Természetesen vannak olyan sportok, amiket ebben az időszakban kerülni kell, hisz ütés- vagy épp esésveszéllyel járnak (pl. lovaglás, box). A legtöbb sportnál érdemes figyelni magunkat és a terhelhetőképességünket. Bizonyos esetekben, pl. hosszútávfutó édesanyáknál érdemes egyeztetni a kezelőorvossal, hogy meddig és milyen intenzitással végezhető az adott sport. Ökölszabályként érdemes ellenőrizni, hogy tudunk-e beszélgetést folytatni a mozgás közben: ha már akadozik a beszédünk és kapkodjuk a levegőt, akkor érdemes lassítani.
  • Várandósságon kívül is fontos, hogy alaposan bemelegítsünk, figyeljünk a folyadékbevitelre, és hagyjunk az edzés végén időt a nyújtásra, lemozgatásra.
  • A várandósság során sokan szeretnek úszni, hiszen a víz felhajtóereje miatt könnyebbnek, ellazultabbnak érzik magukat. A legjobb, ha természetes vízben tudjuk átadni magunkat a hullámoknak, ámha erre nincs lehetőségünk, az uszodák medencéje is megfelelő. Ez utóbbi klórtartalma a várandósok egy részénél megzavarhatja a hüvelyflórát, gombás fertőzést okozva. Ezért érdemes a fürdés után rögtön pisilnünk és lactobacillus tartalmú hüvelykúpot használnunk, amint az első tüneteket érezzük.
  • Bár elsőre talán a gátizomtorna nem jut eszünkbe, mint testmozgás, ám ezt a területet is érdemes gondoznunk a várandósság alatt. A gátizmunk, akár egy erős függőágy, tartja a belső szerveinket, a várandósság alatt pedig a babánkat is. Megérdemli a törődést!
  • A szülésre való készülésbe jól illenek a várandósjóga gyakorlatai: a nyújtások, erősítések mellett megnyugvást adhat az idegrendszerünknek, és kiváló alkalmat a babánkkal kapcsolódáshoz. Munka, nagyobb gyerekek és a mindennapok teendői mellett a jógaóra az elcsendesedés ideje lehet – természetesen csak ha kedvünk van hozzá!

Végül pedig tudatosítsuk magunkban, hogy sok kicsi sokra megy! Lehet, hogy óriási tervekkel vágunk bele a mozgásba, akár azt is megfogadjuk, hogy hetente többször fogunk tornázni. Szuper, hogyha ez sikerül, ám ha bármi miatt nem tudunk ennyi időt szentelni a sportnak, az is rendben van. Lehet, hogy egyik nap inkább egy kiadós sétára vágyunk, vagy épp várandósoknak szánt nyújtógyakorlatokra. Figyeljünk a testünkre és a babánkra, mi esne jól neki abban a pillanatban.

Ha többet megtudnál a várandósság alatti gondoskodásról, akkor ajánljuk Neked ezt a kurzusunkat: https://momzee.hu/kurzusaink/varandossag-es-relaxacio/

Ajánlom másnak is!

Hasonló cikkek

Értesülj első kézből!

Keresés