A boldogság megteremthető

boldog kisgyerek a nappal szemben hunyorít és mosolyog

Megteremthető a boldogság tudatos teremtéssel?

Mindannyian boldogok szeretnénk lenni – elégedettek önmagunkkal és az életünkkel. Szülőként a ránk bízott gyermek boldogsága mellett is elköteleződünk. Ha arra a kérdésre keressük a választ, hogyan, mi által érhető el a siker és a boldogság, akkor D. Siegel és T. P. Bryson amerikai orvos és pszichoterapeuta szerzőpárossal egyetértve a következő megállapításokat tehetjük:

  • gyermekünknek legyenek fontos emberi kapcsolatai
  • tudjon kötődni, törődni másokkal és szeretni
  • teljesítsen jól az iskolában
  • felnőttként képes legyen felelősségvállalásra és kitartó munkára
  • szeresse önmagát
  • élete során tudjon fejlődni és kiteljesedni

A boldogság szintje öröklött?

Az ikerkutatások világítottak rá arra, hogy mindenkiben kódolva van egy bizonyos boldogságszint, ami öröklött, és az alapszintnek tekinthető. Ez a boldogságot meghatározó tényezők 50 százalékát adja. A fennmaradó részből 10 százalékot vesznek el a körülmények (életünk eseményei és állapotai pl. gazdagság, szépség, családi állapot, egészség, jövedelem, stb). Ami lényeges, hogy 40 százalékot foglalnak el a boldogságérzetet adó tényezőkből a szándékos cselekedeteink, a gondolataink teremtő ereje – amit teszünk, ahogy gondolkodunk, amivel önmagunkon segíteni tudunk. Bár a boldogsághoz szükséges képességeink halálunkig fejleszthetőek, létezésünk legkoraibb időszakától indulva alapozódnak és alakulnak az átélt élményeink hatására. Szülőként sokat tehetünk gyermekeink boldogságáért!

Az ősbizalom, mint a boldogság és a hosszú élet titka

A magzati lét során megalapozódik, és a születés utáni jó szülői gondoskodás által megerősödik a gyermekben az ősbizalom, a külső, belső jelzések megbízhatóságának érzése és a szorongásmentesség. Mindez képessé teszi a valóság vizsgálatára, a pozitív érzelmi kapcsolatok kialakítására és saját identitása felépítésére. A boldogság átélése olyan előnyökkel is jár, mint az energiaszint növekedése, a kreativitás szárnyalása, az immunrendszer erősödése, az emberi kapcsolatok javulása, hatékonyabbá váló munkavégzés, sőt az élettartam meghosszabbodása.

Sonja Lyubomirsky: Hogyan legyünk boldogok? Életünk átalakításának útjai tudományos megközelítésben Ursus Libris Kiadó, Budapest, 2015.
Daniel Siegel, Tina Payne Bryson: A gyermeki elme, Ursus Libris Kiadó, 2014.

Ajánlom másnak is!

Hasonló cikkek

Értesülj első kézből!

Keresés