Indul a Momzee ingyenes webinar-sorozata, az Úton Veled. Tarts velünk! Érdekel ›

Testvérféltékenység: 3 tipp, hogy mit kerülj el

Testvérféltékenység - Síró kisgyermek az anyjához bújik

A testvérek közötti kötelék gyakran az élet egyik legmélyebb és legtartósabb kapcsolata. Együtt nőnek fel, játékos csatározásaik és közös kalandjaik alakítják őket. A szeretet, az összetartás és a közös nevetések mellett azonban egy másik, kevésbé kellemes aspektus is szerepet játszik: a testvérféltékenység. Blogcikkünkben arra keressük a választ, hogy mi állhat ennek hátterében, hogyan ismerheted fel és kezelheted konstruktívan, hogy a családi élet harmonikusabb legyen.

A testvérféltékenység jelensége

A testvérféltékenység egy összetett jelenség, amely a családi dinamikában gyakran előfordul. Ez a természetes és gyakori érzelmi reakció mind a szülők, mind a gyermekek számára számtalan kihívást hoz magával. Bár a testvérek közötti kapcsolat tele van szeretettel, játékkal és közös élményekkel, időnként előfordulhatnak olyan pillanatok, amikor rivalizálás és féltékenység veszi át a főszerepet. Egy kutatás rámutat, hogy a testvérféltékenység nem csupán érzelmek és viselkedések összessége, hanem szorosan kapcsolódik a családtagok közötti interakciókhoz. A tanulmány szerint minél idősebb az elsőszülött gyermek, és minél nagyobb a korkülönbség a testvérek között, annál alacsonyabb a féltékenység szintje. Egy másik kutatás pedig azt hangsúlyozza, hogy az elsőszülött gyermek hevesebb temperamentuma is jelentősen befolyásolhatja a kialakulását. Hogyan ismerheted fel, és hogyan előzheted meg a testvérféltékenység kialakulását? Ezekre a kérdésekre is igyekszünk választ adni.

Hogyan ismerheted fel a testvérféltékenység jeleit?

Az idősebb testvérek gyakran kifejezik szorosabb kötődésüket a szülőkhöz, hogy megerősítsék a helyüket a családban. Síróssá, nyafogóssá, ragaszkodóvá vagy épp hirtelen vaddá, visszautasítóvá válhatnak, különösen miután az új baba által hozott újdonságérzés elmúlik. Előfordulhat az is, hogy követelik, hogy vegyék fel őket és foglalkozzanak velük is ugyanannyit, mint a picivel. A visszahúzódás a kisgyermekeknél szintén a féltékenység látható jele lehet. 

Hasonló intő jelek lehetnek még: 

  • a nagyobb gyerekek újra szopizni akarhatnak, már a szoptatás elhagyását követően;
  • ha a szobatisztaság elérését követően a gyermek ismét bepisil, bekakil, akár nappal is;
  • a lefekvési rituálék elhúzódhatnak és ütközhetnek a baba nyűgös időszakával;
  • a nagytesók, akik eddig a saját ágyukban aludtak, hirtelen a ti ágyatokban szeretnének pihenni, különösen, ha a baba is még a hálótokban van elhelyezve;
  • ha eddig átaludták az éjszakát, előfordulhat, hogy rémálmok gyötrik őket, vagy többször felsírnak, felriadnak. 

Mindezek mellett az sem kizárt és érdemes számításba venni, hogy a stressz és a gyors változások miatt ellenséges viselkedést mutathatnak, például megüthetik a kicsit, vagy más módon rosszalkodhatnak. Érdemes viszont észben tartani, hogy minden gyermek és család más, így különböző problémák fordulhatnak elő, melyek magukhoz illő kezelési módot igényelnek. 

Két kisgyerek az ágyon, közöttük egy baba, akit megölelnek és mosolyognak rá

Három tipp a testvérféltékenység megelőzése érdekében

Nagyon fontos, hogy szülőként tisztában legyél a testvérféltékenység megjelenési formáival, a kiváltó okokkal, valamint a kezelési és megelőzési módokkal. Most megosztunk pár praktikus tanácsot, amik a segítségedre lehetnek a rivalizálás kezelésében és a harmonikus testvéri kapcsolatok előmozdításában.

1. Fektess le szabályokat, amiket következetesen betartatsz! 

Fontos, hogy a gyerekek tisztában legyenek a szülők által elfogadhatónak és elfogadhatatlannak ítélt viselkedési formákkal – ilyen például a kisebb testvér bántása, megütése. Nagyon fontos, hogy következetesen képviseljük ezeket a szabályokat a nagyobb testvér(ek) felé. De a szabályok mellett adhatunk nekik lehetőségeket is az érzelmeik kifejezésére, kiélésére: így például anya pocakját tilos megütni, de a kispárnába nyugodtan bokszolhat.  

2. Kerüld az összehasonlításokat!

A gyerekek képességeinek összehasonlítása sértődést és bizonytalanságot okozhat, ezért igyekezzetek ezt elkerülni. Dicséretkor koncentrálj az adott cselekedetre vagy teljesítményre, mindegyik gyermeked egyedi képességeit és eredményeit ismerd el, anélkül, hogy összehasonlítanád őket egymással. Ez segít abban, hogy mindegyik gyermek értékelve és támogatva érezze magát, ezáltal csökkenjen közöttük a versengés vagy féltékenység. Ne foglalj állást a konfliktusban, próbáljátok meg átbeszélni, megelőzni a veszekedéseket.

3. Tölts minőségi időt az idősebb gyermekkel is!

Fontos, hogy békésen próbáld meg kezelni a helyzetet, tartsd meg a korábbi rutinokat, legyen időd az idősebb gyermekeddel is külön időt tölteni. Olvass meséket, melyek segíthetnek a gyermekednek a negatív, kistesóval szembeni érzések feldolgozásában. 

Egy kislány az ágy mellett van, kistesója mellett, nagyon mosolyog

A testvérféltékenység változó és befolyásolható tényezőkön alapul, mint a családon belüli problémamegoldás és kommunikációs sémák. Alapvető fontosságú ezeket figyelembe venni a családi kapcsolatok harmonikusabbá tételében, éppen ezért a saját önismereted, önfejlesztésed is fontos, hiszen egész életedben fejlődsz, tanulsz, s ez a gyermeked születésével sem ér véget. 

Olvass pszichológiai szakkönyveket, blogokat vagy készülj velünk a testvér érkezésére, és alapozd meg a jó testvérkapcsolatot a “Testvér születik” online kurzusunkkal! 📚 https://momzee.hu/kurzusaink/testver-szuletik

Ajánlom másnak is!

Hasonló cikkek

Értesülj első kézből!

Keresés