Indul a Momzee ingyenes webinar-sorozata, az Úton Veled. Tarts velünk! Érdekel ›

A várandósjóga jótékony hatásai

várandósjógára készülő nő, a törzse látszódik a képen és ahogy egy jógaszőnyeget tart

Az élet nem áll meg attól, hogy várandós leszel: továbbra is jársz dolgozni, lehet, hogy gondozod a nagytesó(ka)t, és készülsz az új családtag érkezésére. Hömpölyögnek a mindennapok, és előfordul, hogy nehezen tudsz megállni és lazítani. Pont ebben tud segíteni a várandósjóga! Megteremti a teret és időt, hogy magaddal és a babáddal is kapcsolódhass. Mindemellett kellemesen átmozgat, felkészítve a testedet a vajúdás folyamatára.

Miben különbözik a várandósjóga a „sima” jógától?

A várandósjóga gyakorlatait kifejezetten erre az időszakra alakították ki: így testileg és lelkileg is a legjobban tudja támogatni a babavárás folyamatát. A jóga célja, hogy egyensúlyt teremtsen az elmédben, lelkedben és testedben. És mikor lenne leginkább erre szükséged, ha nem a várandósság során? A várandósság alatt is ajánlott legalább fél óra testmozgás beiktatása a napirendedbe. Valószínűleg nem most fogod életed nagy sportteljesítményét letenni az asztalra – ehelyett inkább jóleső mozgásformákat részesíts előnyben! Valakinek az úszás esik igazán jól, másoknak egy jóleső kirándulás vagy épp a jóga ellazító mozdulatai.

De nézzünk is mélyebbre – mik a várandósjóga előnyei?

  • Csökkenti a stresszt és a szorongást. Ez már alapból jól hangzik, ugye? A tudatos mozgás és légzés kombinációja felelős ezért: a lassú, ritmikus légzés aktiválja a pihenésért, ellazulásért felelős paraszimpatikus idegrendszert, ezáltal a véredben is csökken a stresszhormonok szintje.
  • Javítja a vér- és nyirokkeringést. A testünkben két fő „folyadékmozgató” rendszer létezik. A vérkeringés, mely a szív fáradhatatlan munkájának köszönhetően zajlik, valamint a passzívabb nyirokkeringés, mely kiegészíti a vénás keringést, emellett fontos szerepe van az immunrendszer támogatásában. A jóga mozdulatai mindkét keringésre előnyösen hatnak – de persze érdemes ettől függetlenül is sok vizet innod, hogy legyen elég „alapanyag” mindkettőben.
  • Segít felkészülni a szülésre. A gyengéd légzőgyakorlatok, a babádra figyelés és az ellazulás megtapasztalása elkísérhet a vajúdás vagy épp a császármetszés során is. Szülésfelkészítő kurzusunkban részletesen mesélünk arról, hogy a lazítás képességének milyen fontos szerepe van a vajúdásnál: csökkenti a félelmet és a fájdalmat is, segít a jelenben maradnod.
  • Kitűnő terep az anyabarátságok kiépítésére. A várandósjóga jó hatással lehet a társasági életedre is, hisz veled körülbelül egy időben szülő anyák között lehetsz. Akár a szülés után is tudjátok támogatni egymást – vagy akár együtt jógázni a baba-mama jóga csoportokban. Egy gyerek felnevelésére egy falura van szükség: lehet, hogy egy ilyen közösségben találhatsz pár „szomszédasszonyt.”
  • Csökkenti a hát- és derékfájdalmakat, illetve javítja az alvásminőséget. Ezek szinte önmagukért beszélnek, az általános jóllétedet segítik.

Mire érdemes figyelni, ha várandósan jógázol?

Ahogy írtuk, a várandósság nem az óriás sportteljesítmények időszaka, hisz önmagában a várandósság már egy extra kihívás a testnek. Ezért legyél magaddal kedves és gyengéd! Ahogy halad előre a várandósságod, úgy könnyítsd a mozdulatokat, és nyugodtan pihenj egy jóleső pózban a gyakorlás során is.

Vannak olyan pózok, melyeket várandósan érdemes elkerülni. A pocakot összenyomó testhelyzetek, a fordított állások (gyertya vagy fejenállás) és az erős csavarások nem erre az időszakra valók. Ám szerencsére a jóga tárháza óriási, így bőven marad még olyan póz és mozdulat, ami felfrissítheti és erősítheti a testedet ebben a különleges időszakban.

Amennyiben tovább olvasnál a várandósság alatti mozgás témakörében, kattints ide!

Ajánlom másnak is!

Hasonló cikkek

Értesülj első kézből!

Keresés