Szexualitás a baba után

fiatal pár az ágyban kedve, mindketten fehér pólóban, mosolyognak

Az intimitás és szexualitás nehézségei szülőként

Babád születésével rengeteg változást élhetsz meg: fenekestül átalakulnak a mindennapjaid, előfordul, hogy a szoptatások nagyon hosszúra nyúlnak, míg az alvásidőd rövidebbre. Ez mind nem kedvez a szexualitás kibontakozásának, de kellő tudatossággal életed ezen időszakát is megkönnyítheted. Ebben a cikkben egy kutatás eredményeit mutatjuk be, mely során nőket kérdeztek meg a szülés utáni első hat hónap szexuális vonatkozásairól.

A szexualitás átalakulása

Először is szögezzük le, hogy az intimitás, szexualitás és a vágyaid a baba születése után természetszerűen átalakulnak. Ebben a tested is egy kicsit „ellened játszik” hormonális változások útján, hiszen evolúciósan az volt a cél, hogy egy ideig ne foganjon meg újra az anya, és így maradjon elég erőforrás a most született babát táplálni. Számos esetben a szülés utáni sérülések, a gátmetszés vagy a császárheg okoznak kellemetlenséget. Ebben az időszakban átélhetsz hüvelyi szárazságot, illetve fájdalmat bizonyos pózoknál. Különös érzés, ahogy a tested a szülés után megváltozik, időbe telhet, míg újra „belakod”, megismerkedsz vele, és adott esetben újra megszereted.

Friss kutatási eredmények

Egy friss spanyol kutatás (Delgado-Pérez és társai, 2022) kiemelt pár stratégiát, amelyekkel a nők alkalmazkodtak a változásokhoz, miközben a gyermekük születése után a szexualitás megélését tűzték ki célul. Interjúkban, beszélgetőcsoportokban és online fórumokon 36 nő beszélt a szexualitással kapcsolatos tapasztalatairól a szülés utáni első hat hónapban.

Mi segített a szexuális élet megélésében ezeknek a nőknek?

  • A síkosítók használata segített az együttléteket örömtelivé, kényelmesebbé tenni.
  • Aktív életmód. Ez lehet testmozgás, egy jóleső séta vagy a barátaiddal való kikapcsolódás.
  • Anyatársakkal való találkozás. Különösen a csoportos találkozásokat találták hasznosnak, ahol hasonló helyzetben lévő anyákkal tudtak kapcsolódni.
  • Támogató partner. A nyílt és biztonságos kommunikáció ezen a téren is sokat segít. Érdemes beszélgetni arról, hogy mi az, ami most örömöt szerez neked és a párodnak, mi az, ami kellemetlen, vagy akár fájdalmas. Fontos, hogy legyél gyengéd magaddal és a partnereddel egyaránt.  
  • Tudatos készülés. Bár sokan a spontán szexuális együttléteket részesítik előnyben, a kisbabás időszakban többen hasznosnak találták, hogy előre megtervezték az intimitás idejét, és olyan környezetet teremtettek, amelyben könnyebben megélhetik a kapcsolódást és a gyönyört.
  • Az intimitás gyengéd formái kerülnek előtérbe: Simogassátok egymást, bújjatok össze!
  • Pozíciókkal való kísérletezés. Lehet, hogy a bevált pozíciók kellemetlenek, akár fájdalmat okoznak, ezért új lehetőségeket fedeztek fel a párok.

A vágy visszanyerése a szülés után időt és erőfeszítést igényelhet: nincs erre egy meghatározott időkeret, a hat hetes kontroll is csupán a testi oldalról adhat számodra visszajelzést. Ezért érdemes magadra érzékenyen figyelned, hiszen a bűntudat vagy a szégyenérzet csak rontja a folyamatot. Türelemmel, nyílt kommunikációval és egy csipet tudatossággal együtt le lehet küzdeni ennek az időszaknak a kihívásait, és a szexualitásod újra kibontakozhat – akár egy egészen új szinten.

Forrás:
Delgado-Pérez, E., Rodríguez-Costa, I.,Vergara-Pérez, F., Blanco-Morales, M., & Torres-Lacomba, M. (2022). Recovering sexuality after childbirth. What strategies do women adopt? A qualitative study. International Journal of Environmental Research and Public Health, 19, https://doi.org/10.3390/ijerph19020950.

Ha foglalkoztatnak a szülőséggel kapcsolatos kérdések, olvass tovább a blogon!

Amennyiben elakadtál volna a szülőség útvesztőiben, mi segítünk, nézd meg kurzusainkat!

Ajánlom másnak is!

Hasonló cikkek

Értesülj első kézből!

Keresés