Indul a Momzee ingyenes webinar-sorozata, az Úton Veled. Tarts velünk! Érdekel ›

Három gyakori kérdés a hordozás kapcsán

anya egy konyhában zöldségeket készít elő, a babája hordozóban előre van kötve, egymás szemébe néznek

Hordozás babahordozóban vagy kendőben

Az elmúlt évtizedben egyre népszerűbb és gyakoribb lett a babák eszközben, például kendőben vagy más megkötős, csatos eszközökben való hordozása. A testközelség megnyugtató és feltöltő ereje mellett a hordozás egy praktikus eszköz lehet a mindennapjaidban: szabadon maradt kezeddel foghatod a nagyobb tesó kezét, a porszívó nyelét vagy épp a reggeli kávédat, teádat. Miközben egyre több család fedezi fel a hordozás módszerét, a környezetedben felmerülhetnek kérdések, melyek leginkább az információhiányból táplálkoznak. Nézzünk is át három gyakori kérdést, mely a hordozással kapcsolatban felmerül.

1. A hordozóeszközben való hordozás egy új hóbort?

Röviden: egyáltalán nem. A történelem folyamán minden civilizáció kifejlesztette a saját hordozási módját, hisz a babák, kisgyerekek földekre, munkába való cipelése, és ezáltal biztonságban, közelben tartása mindenhol és mindenkor fontos volt. A hordozóeszköz típusában természetesen találunk eltéréseket: nyersanyaghoz való hozzáféréstől függően volt, ahol szövetekkel, máshol kosarakkal tudták megoldani.

Ókori egyiptomi sírfestményeken is látni hordozott gyereket. Sokan a babahordozásra gondolva messzi országok kultúráit látják maguk előtt, ám hazánkban is megvolt ennek a hagyománya, gyakorlata, például Magyarországon a 60-as években még előfordult a falvakban. Pont ezért kijelenthetjük, hogy a hordozás nem egy új hóbort, hanem inkább egy régi szokás, praktikus megoldás újjászületése.

2. Egészséges-e a baba gerincének a hordozás?

A kételyek másik csoportja a gerinc egészségére szokott vonatkozni: jó-e a hordozott babának a helyzet? A helyes hordozási pozícióban a babád gerince egy terheletlen, természetes helyzetben van, megőrizve a csecsemő természetes háti görbületét. A hordozóban a testtartása is ellazult, hisz az egyik oldalról a hordozóeszköz támasztja, a másik oldalról pedig te, így semmilyen izommunkát nem végez. Nem kell a saját testét megtartani, a gerinc megtámasztása igazodik az aktuális mozgásfejlődési szakaszban lévő gerinctartáshoz. A babád testének felépítése, az enyhe ívben gömbölyű gerinc, a felemelés során felhúzódó lábak mind arról tanúskodnak, hogy az embergyereket anatómiai szempontból a szülői testre teremtették.

3. Kap-e levegőt a baba a hordozóban?

Van, hogy a hordozó anyát aggódó személyek szólítják meg: kap-e rendesen levegőt a felkötött babácska, tud-e rendesen lélegezni? Először is érdemes a hordozóeszközök anyagára gondolnod, melyek mind átlélegezhetőek, egyik sem légmentesen záródó. Másodsorban pedig a baba helyes felkötése biztosítja, hogy a hordozóeszközben is könnyedén tud levegőt venni. Fontos arra figyelned, hogy a babád kellően szorosan rád legyen kötve, ne roskadjon össze, hanem felvegye a tehermentesen megtámasztott terpesztett-guggoló tartást. Ezen felül pedig ellenőrizd, hogy az álla és a mellkasa között van-e 2 ujjnyi hely. Ha a pozíciója túlságosan berogyasztott, akkor igazíts rajta, és kösd szorosabbra.

Ha Neked is kérdéseid támadtak a hordozással kapcsolatban, vagy szeretnél róla többet megtudni, látogass el online kurzusunk honlapjára: Bevezetés a hordozás világába!

Ajánlom másnak is!

Hasonló cikkek

Értesülj első kézből!

Keresés