Indul a Momzee ingyenes webinar-sorozata, az Úton Veled. Tarts velünk! Érdekel ›

Öltözködés önállóan – így támogasd!

Kisfiú a hintán, öltözködés, kabát

A kisbabánkat még viszonylag könnyedén tudjuk öltöztetni, hisz nem mászik és nem szeretné a másik pulcsit felvenni. Később gyerekünk kibontakozó akarata az öltözködés területén is megmutatkozik: szeretné egyedül csinálni, majd gyakran frusztrálttá válik, ha mégsem képes rá. Szülőként türelemmel és pár praktikus tippel támogathatjuk, hogy egyre ügyesebb legyen az öltözésben, és együtt örülhetünk a diadalittas mosolyoknak, mikor először sikerült valamit egyedül felvennie! Cikkünkben 5 bevált tippet hozunk Nektek!

Rutinos öltözködés kis lépésekben!

Érdemes egyszerre csak egy ruhadarab felvételének gyakorlása. Ha egyszerre várjuk el, hogy felvegye az összes ruhadarabot, az túl nagy kérés. Érdemes először az alsónadrág, bugyi és zokni felhúzását gyakorolgatni, és ebben önállóságot nyújtani neki. Hasonlóképpen, bontsuk több lépésre az egyes ruhadarabok felvételét. Gondoljunk csak bele: hisz egy cipőfelhúzásnál is legalább öt szakasz van: először megállapítani, hogy bal vagy jobb lábra van-e szükség, kinyitni a tépőzárat, becsúsztatni a lábunkat, a sarkot is belenyomni, majd szorosra húzni a tépőzárat. Amikor gyerekünket a cipőfelvételben támogatjuk, érdemes visszafelé végiggondolni a lépéseket és az utolsó lépést átadni neki. Például, ha már teljesen felvette a cipőt, akkor hagyjuk, hogy a tépőzárat ő illessze a helyére.

Laza ruházat – egyszerűbb öltözködés

Egy laza, gumis derekú nadrágot sokkal könnyebb felhúzni, mint egy szűkebb leggingst. Ezért a tanulás időszakában érdemes akár egy számmal nagyobb ruhákat adni gyerekünknek, hogy az extra hely is segítse a próbálkozásaiban.

Melyik lábamra vegyem?

Cipőfelvételnél segítségetekre lehet a matricás trükk: vegyetek egy viszonylag nagyobb matricát, majd vágjátok félbe. Ragasszátok bele a cipő betétjére, úgy hogyha a matrica újból összeáll, akkor van jó helyen a bal és a jobb cipő.

[cipőfűzés tanulása]

Kabátfelvétel – könnyedén

A Montessori-pedagógiában fontos szerepet kap a gyerek önállóságának támogatása. Egy apró trükk pont ezt erősíti (és mellesleg a reggeli készülődést is megkönnyíti): a Montessori „coat flip” (kabát fordítás), mely során a kisebbek is egy egyszerű mozdulattal fel tudják venni a kabátot. Erről itt találsz egy rövid videót: https://www.youtube.com/watch?v=3F7x2ad5upI

Végül pedig: türelem, türelem!

Mi felnőttek pillanatok alatt fel tudunk öltözni, ezért bizonyos helyzetekben kifejezetten frusztráló lehet látni azt a lassúságot, sok sikertelen próbálkozást, amivel gyerekünk megtanul öltözni. Ezért hagyhatunk egy kis puffer-időt akár az indulások előtt, mikor nyugodtan kísérletezhet az öltözéssel. Vagy ha sietünk, és nagyrészt mi öltöztetjük fel, akkor is átadhatunk pár egyszerű „részfeladatot”, a kezek kidugását a pulcsiból vagy a sapi felvételét.


Az öltözködés elsajátítása nem csak önállóságot ad a gyerekünknek, hanem óriási sikerélményt, büszkeséget is. Egy jól felvett cipő, felhúzott cipzár vagy épp az első önálló nadrágfelvétel is gyakran diadalmas siker számukra – ezen az úton lehetünk türelmes, támogató segítőik.

Ajánlom másnak is!

Hasonló cikkek

Értesülj első kézből!

Keresés