Indul a Momzee ingyenes webinar-sorozata, az Úton Veled. Tarts velünk! Érdekel ›

A baba-mama jóga 5 előnyös hatása

baba-mama jóga, a kisbaba a matracon, míg az anyuka fölötte jógázik

A gyermekágy homályos, gyakran érzelmi hullámvasúttal tarkított időszakából kilépve felébredhet benned az igény valamilyen közös programra, kimozdulásra. Már kezded megismerni a babádat, és az anyai kompetenciáid is egyre biztosabbak. Persze az első kiruccanás előtt a fél házat is elpakolod, hogy biztosra menj, de hamarosan rájössz, hogy valóban mire van szükségetek. A saját vérmérsékletedtől függ, hogy milyen programot érdemes ilyenkor választanod, ám egy laza, elővigyázatos testmozgással biztosan nem lőhetsz mellé. A szoptatásban elgémberedett tagjaidnak és a lelkednek is jól eshet ilyenkor a baba-mama jóga gyengéd átmozgatása – és közben akár új anyabarátokra is szert tehetsz!

A baba-mama jóga előnyei

1. A jóga ideális testmozgás a szülés utáni időszakban

A jóga kiválóan enyhíti a szülés utáni test feszességét és kellemetlen érzéseit, miközben gyengéden erősíti azt. A szoptatástól gyakran „beállnak” a váll és a nyak izmai, ezeket segít megnyújtani, ellazítani. A legtöbb baba-mama jógaórán előkerülnek a medencefenék izmait erősítő gyakorlatok, hogy lassan azon a területen is visszaszerezd a kontrollt.

2. Segíti a kötődést a babával

Természetesen ne gondold azt, hogyha nem jártál baba-mama jógára, akkor kárt szenved a babáddal való kapcsolat. Ám a közös jógagyakorlatok, az egymásra hangolódás és babád igényeinek figyelése segíthet a biztonságos kötődés kialakulásában. Önmagában az is magabiztosságot adhat, hogy ki tudsz mozdulni, egy ilyen kisebb „kirándulást” meg tudtok együtt tenni.

3. Anyatársak fontossága

Ezeken a foglalkozásokon akár új barátokat is szerezhetsz, és a jógaórán kívül is összetolhatjátok a babakocsit (vagy hordozót). Az anyatársak általában hasonló korú babával szoktak csatlakozni, ezért biztos, hogy esetleges kételyeidet vagy nehézségeidet megértik, meghallgatják. Egészen megnyugtató tud lenni, ha belelátsz, hogy mások is hasonló nehézségekkel szembesülnek a mindennapokban. A szülőség egy társas műfaj, ezért, ha nincs körülötted a „falu”, ami segít a gyerekezésben, akkor nyugodtan megteremtheted – akár a baba-mama jóga alkalmakon.

4. Légzőgyakorlatok az ellazulásért

Egy kis megnyugvás a gyereknevelés minden időszakában jól jön. A jóga egyik fő elemét a légzőgyakorlatok képzik: ezek segítenek megérkezni a testedbe, az „itt és most”-ba. Amikor kisbabád születik, hirtelen rajtad múlik egy kis ember élete és mellette a szokásos mindennapokat is tovább kell menedzselned (remélhetőleg több-kevesebb segítséggel). Ezért érdemes olyan programot is találnod, ami csak rólad és a babádról szól, akárcsak a közös jógázás.

5. Masszázs és érintés a babáknak

A baba-mama jógán a legkisebbek is kényeztetésben részesülnek, hisz a legtöbb jógaóra része a babamasszázs is. A finom, simító mozdulatok segítenek az emésztésben és a hasfájósságot is csillapíthatják. És kinek ne esne jól a figyelmes érintés? A babák is nagyon élvezik! A masszázs pedig lehetőséget teremt számukra, hogy a saját testük határait is megérezzék, tanulják.

Tippek, hogy biztonságos keretek között kezdjétek a közös mozgást

Bizonyosodj meg afelől, hogy a tested készen áll a mozgásra!

Ez lehet a nőgyógyászod kontrollvizsgálata, vagy akár egy alaposabb felmérés egy medencefenék-specialistától. A szülés utáni időszakban érdemes figyelned a szétnyílt hasizomra, hisz azt külön figyelemmel, gyakorlatokkal lehet regenerálni.

Legyél óvatos a nyújtások során!

A várandósság alatt termelődik egy relaxin nevű hormon, mely az ízületek rugalmasságáért felel. Ennek hatása a szülés utánra is átnyúlik, ezért érdemes gyengéden nyújtani, nehogy meghúzd egy-egy izmodat, ízületedet.

Figyelj magadra, és csak annyit csinálj, amennyi jól esik!

Hogyha bármelyik mozdulat, póz nehezedre esik vagy kellemetlen, akkor nyugodtan jelezd a jógaoktatónak. Ha egy kis módosítás után sem az igazi, nyugodtan válassz helyette egy másik pózt, vagy csak pihenj egy kicsit.

Lehet, hogy kedvet is kaptál a közös jógázáshoz? Nézz körül, valószínű, hogy a környékeden is van baba-mama jóga, vagy akár online is találhatsz ilyen foglalkozást.

Ha babát vársz, és szeretnéd megtudni, hogy milyen előnyei vannak a várandósjógának, olvass tovább a blogon!

Ajánlom másnak is!

Hasonló cikkek

Értesülj első kézből!

Keresés