Indul a Momzee ingyenes webinar-sorozata, az Úton Veled. Tarts velünk! Érdekel ›

Az újszülöttek elképesztő reflexei

újszülött kisgyerek keze, karja és a vállának egy része, amint a hátán fekszik egy pléden

A gyermekek egy sor primitív reflex-szel jönnek a világra: a születés utáni percekben készen állnak a szopásra, meg tudják szorítani a kezünket, és már az első lépések jeleit is megfigyelhetjük. Az újszülöttek reflexei olyan mozdulatsorok, melyeket az agytörzs irányít.

Az újszülöttek reflexei és az evolúciós szerepük

Az első hetekben-hónapokban kulcsfontosságú szerepük van a baba túlélésének biztosításában, ám ahogy a hónapok telnek, a mozdulatok irányítását egy másik agyi régió, az agykéreg kezdi fokozatosan átvenni. A legtöbb primitív reflex a 9-12. hónapig leépül: ha ezután is fennmarad valamelyik, azt rendellenesnek tekintjük. A visszamaradó reflexek gátolhatják a későbbi mozgásfejlődést és gondot okozhatnak az olvasás- és írástanulásnál. Babád reflexei lényegében azt üzenik: „bár még nagyon pici vagyok, de már felkészültem az életre.” Cikkünkben megmutatjuk, hogyan tudod ezeket a reflexeket megfigyelni, és miért is olyan fontosak.

A fogó-reflex

Ha a babád kezébe helyezed az ujjadat, rögtön ráfog. Ez a reflex olyan erős, hogy pár másodpercig a saját súlyát is képes megtartani. Evolúciós szempontból ez a reflex tette lehetővé, hogy a kölykök belekapaszkodhassanak a nőstények bundájába. Az újszülöttek reflexei egészen a 32. várandóssági héttől megfigyelhetőek, majd a születés utáni harmadik hónapban leépülnek. Kicsit később, a 4-5. hónapban helyet adnak a tudatosan vezérelt fogómozgásoknak, mely során a baba megragad egy tárgyat és utána képes el is engedni azt.

Mutasd a lábadat: a Babinski-reflex

Hogyha a babád talpának oldalsó élén finoman végighúzod az ujjadat, megfigyelheted, hogy a lábujjai széttárulnak. Ezt a reakciót azzal magyarázzák, hogy a központi idegrendszer idegpályái még fejlődés, érés alatt állnak. Körülbelül a baba egy éves koráig marad aktív, ám ha gyermekeknél vagy felnőtteknél is megjelenik, az valamilyen idegrendszeri károsodásra utal. Az újszülötteknél és csecsemőknél ezt a reakciót pozitív Babinski-reflexnek is hívják.

Testedzés: a lépegető reflex

Alig várod már, hogy a babád megtegye az első lépéseket? A lépegető reflex megfigyelésénél úgy tűnhet, mintha már tudna járni. Ha megfogod a babádat a hóna alatt, és hagyod hogy lábával megérintsen egy területet, láthatod, hogy behajlítja a térdét, és óvatosan lépdelni kezd. Ennek még nem a járáshoz, hanem inkább a méhben való testedzéshez van köze: az anyaméhben a magzatok a hasfalnak támaszkodva „futnak”. Három hónapos korban ez a reflex legtöbbször leépül.

Az első lélegzetvételtől indul a szopó-kereső reflex

A szopó-kereső reflex nélkül már rég kihalt volna az emberiség, hisz a babáknak az egyik legkorábbi feladatuk a szopás képességének elsajátítása. Ha megérinted babád szájának sarkát, azt tapasztalhatod, hogy azonnal az ujjad felé fordítja a fejét, kinyitja a száját, és megpróbálja szopizni. A harmadik hónaptól ez a reflex is eltűnik.

Inkább ne próbáljátok ki: a Moro-reflex

Minden babában megvan ez a kapaszkodó reakció, melyet először Ernst Moro gyermekorvos mutatott ki 1918-ban. Ez egy ősi védőmechanizmus, mely a távoli múltban arra szolgált, hogy megakadályozza a baba leesését. Mivel ez a reflex megijeszti a gyermeket, ezért nem érdemes szándékosan, vizsgálaton kívül kiváltani. A szűrővizsgálatokon úgy tesztelik, hogy a csecsemőt a szülő a karjaiba helyezi, majd egy hirtelen mozdulattal lejjebb engedi a megtartó karokat. Ekkor a babák azonnal széttárják a karjaikat, kinyitják a kezeiket, majd pedig újra összezárják. Evolúcióbiológusok meglátása szerint ez is annak a jele, hogy a csecsemők úgymond hordozásra termettek, és veszély esetén meg tudtak kapaszkodni az anyjukban.

Az egyik legősibb reflex: A Galant-reflex

Hogyan válthatod ki ezt a reflexet? Húzd végig a kezedet a baba gerince mellett a deréktájon. Amelyik oldalon végigsimítottad, arra az oldalra fogja a törzsét hajlítani. Ezt a hatodik hónapig lehet megfigyelni. Az egyik legősibb reflexek közé tartozik: gyíkok és kétéltűek testén is láthatunk hasonló reakciót.

A menekülő Bauer-reflex

A baba a hasán fekszik, lábai nyugalmi helyzetben behajlítva. Hogyha a tenyereddel megérinted a talpát, akkor kinyújtja a lábát, és ellöki magát. A Galant-reflexhez hasonlóan a hüllőkön is meg lehet figyelni a Bauer-reflexet: ha egy gyík nyomást érez valamelyik végtagján, akkor ellöki magát.

Amennyiben többet megtudnál arról, hogy mire van szüksége az újszülött babának, olvasd el a negyedik trimeszterről szóló blogcikkünket!

Ajánlom másnak is!

Hasonló cikkek

Értesülj első kézből!

Keresés