Indul a Momzee ingyenes webinar-sorozata, az Úton Veled. Tarts velünk! Érdekel ›

Öt hiba, amit az elsőszülött gyermekednél elkövethetsz

Apa könyvet olvas két lányának az ágyban hason fekve

Hogyan kerüld el a szorongást az elsőszülött gyermeked nevelésénél?

Az első gyermek születése nagy változást hoz: lehet, hogy úgy éled meg, hogy az életed a fejed tetejére áll. Sok friss szülő bizony akarva-akaratlanul is megnehezíti a saját dolgát ebben az érzékeny időszakban. Visszatekintve többen arra gondolnak, hogy lehettek volna nyugodtabbak az elsőszülött gyermek születésénél, nevelésénél, és gyakran a második gyerek érkezésénél tudják lazábban kezelni a mindennapok kihívásait. Lássunk most néhányat a gyakran elkövetett hibák közül.

Túl sok aggódás

Eleget evett a kisbabám? Nincs melege? Lehet, hogy túl keveset alszik? Rendben van a mozgásfejlődése? Különösen az elsőszülött gyermeknél lehet nagyon kínzó a folyamatos aggodalom, mely akkor is felüti a fejét, ha erre általában nincs okod. Gyakorlottabb szülők tudják, hogy ezek az aggodalmak gyakran alaptalanok, ezért magabiztosabban tudnak jelen lenni.

Túl sok összehasonlítás

„Hm, az én gyerekem már 5 hónapos korában felült, úgy tűnik, hogy a tiéd ebben egy kicsit ráérősebb.” Ilyen és hasonló mondatokat a második vagy harmadik gyermek esetében is kaphatsz, ám az elsőszülött gyerkőcnél általában jobban elcsüggedsz. Kétely kúszik a szívedbe és elbizonytalanodsz: valami baj van a babámmal, hogy nem úgy fejlődik, mint a szomszéd vagy a barátnő babája. Természetesen érdemes ismerned, hogy egy-egy fejlődési mérföldkövet mely időablakban szoktak elérni a kisbabák, de ezen túl fontos azt is tudatosítanod, hogy minden baba és gyermek egyedi, a saját tempójában, egyedülállóan fejlődik.

Túl sok önmarcangolás

Nem sikerül elsőre a szoptatás? A baba nem szeret a hordozóban aludni? Az altatás egy káosz? Tapasztalt szülők tudják, hogy minden kezdet nehéz. Ám az elsőszülött gyermek nevelésénél önmagadat kérdőjelezed meg először: én csinálok valamit rosszul? Valószínűleg semmit, csak most kezditek megismerni egymást, illetve babád a külvilágot. Csak azért, mert vannak csecsemők, akik szeretnek órákat a babakocsiban feküdve sétálni, nézelődni, nem jelenti azt, hogy a te babád is szeretni fogja. Szánj időt arra, hogy megismerjétek egymást, és bízz az ösztöneitekben. Ha tényleg nem tudod, mit tegyél, kérj nyugodtan segítséget gyermekorvostól, pszichológustól, perinatális szaktanácsadótól vagy szülő-csecsemő konzulenstől.

Túl sok irreális elvárás

Legtöbben már várandósság alatt is tudatában vagyunk annak, hogy az életünk hamarosan alapjában véve megváltozik, de valójában ezeket a változásokat teljesen nem lehet átadni, elmagyarázni, ezt minden szülő maga éli meg. Lehet, hogy voltak olyan (irreális) terveid, melyeket baba mellett el kell engedned. Előfordul, hogy kikötötted, hogy a hitvesi ágyba nem teszi be lábát egy gyerek se – majd pár hónap múlva mégis együtt alszik a család. Ez nagyon frusztráló lehet ebben az élethelyzetben, de fontos, hogy legyél nyitott és engedd el a fölösleges elvárásaidat!

Túl sok korlátozás

„Ha a baba alszik, még WC-re se mehet senki!” vagy „A szoptatásra itthon kell lennünk!” Ismerősen hangzanak ezek a mondatok? Sok első gyerekes szülő erősen ragaszkodik a rutinjaihoz, s ezek bizonyos esetekben bekorlátozhatják a mindennapi élet áramlását. Ennek nem kell feltétlenül így lennie! Hisz úgy is tudsz biztonságot és megnyugtató kereteket nyújtani gyermekednek, ha időnként eltérsz a szabályoktól. Hogyha egyszer-egyszer később fekszetek le, az nem lesz katasztrofális hatással az alvási szokásokra, rutinra. A második gyereknél a szabályok már nem annyira kőbe vésettek.

Tehát a második gyerekkel automatikusan minden könnyebb lesz?

Természetesen minden család egyedi, akárcsak minden gyerek. Kistestvérrel együtt valószínűleg bonyolultabb lesz az élet, hisz már két csemetét terelgetsz a felnövekedés útján. Tapasztalattal és azzal a tudattal, hogy utólag visszatekintve sok aggodalom felesleges volt, talán egy kicsit nyugodtabb és lazább lehetsz.

Ha érdekel, hogy mivel teheted könnyebbé a negyedik trimesztert, kattints ide!

További értékes tartalmakért olvass tovább a blogon!

Ajánlom másnak is!

Hasonló cikkek

Értesülj első kézből!

Keresés